Artikel 2

BELGA/ODBS, 07/12/2009, ‘Parketmedewerker helpt migranten naturaliseren met valse papieren.’
opgeroepen op 13/12/2009, Het Laatste Nieuws
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1038630/2009/12/07/Parketmedewerker-helpt-migranten-naturaliseren-met-valse-papieren.dhtml

Parketmedewerker helpt migranten naturaliseren met valse papieren

HLN UPDATE De Brusselse onderzoeksrechter Patricia Jaspis heeft vier mannen aangehouden die jarenlang tegen grof geld mensen hielpen naturaliseren met valse papieren. Onder de aangehouden fraudeurs zit ook een 64-jarige parketmedewerker, melden de Corelio-kranten en La Dernière Heure.
Mustapha Z. (64) wordt gezien als de spil in de hele zaak. De man werkt als vertaler op het parket van Brussel en is sinds enkele jaren ook aan de jeugdrechtbank verbonden. De feiten dateren van september.

Kostprijs 4.000 euro
De zestiger heeft verregaande bekentenissen afgelegd. Samen met drie kompanen ronselde hij in cafés rond het Brusselse Zuidstation mensen die Belg wilden worden, maar daarvoor niet in aanmerking kwamen. De mannen stelden naturalisatiedossiers op met valse documenten. Zo leverden ze zelfgefabriceerde school- en huwelijksattesten en huur- en arbeidscontracten tegen betaling af. Kostprijs voor zo'n vals arbeidscontract: 4.000 euro.

Honderden valsspelers
Het gesjoemel is al jaren op grote schaal aan de gang. Vermoedelijk zijn vele honderden valsspelers de afgelopen jaren zo onterecht tot Belg genaturaliseerd. Naast de parketvertaler zijn nog drie andere mannen in verdenking gesteld van schriftvervalsing en gebruik van valse stukken. Een van de vier ontkent de feiten. De andere drie legden min of meer bekentenissen af. De vier moeten woensdag voor de raadkamer in Brussel verschijnen.

Verscheidene tientallen mensen zouden tegen 25 euro per stuk documenten gekocht hebben van de betrokkenen (Mohamed, Ahmed, Abdelkader en Mustafa). De kopers van de attesten zijn nog niet geïdentificeerd. Ook zij kunnen door het parket vervolgd worden (belga/odbs)
07/12/09 07u59

«Artikel 1 Artikel 3»

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License