Artikel 6

BELGA/JV, 21/10/2009, Janssens wil minimumleeftijd om te mogen trouwen
opgeroepen op 13/12/2009, Het Laatste Nieuws
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1018445/2009/10/21/Janssens-wil-minimumleeftijd-om-te-mogen-trouwen.dhtml

Janssens wil minimumleeftijd om te mogen trouwen

Een huwelijksleeftijd invoeren verhoogt de kans dat allochtone jongeren trouwen met een partner die onze taal en normen kent en dus geïntegreerd is, vindt Patrick Janssens (sp.a). De burgemeester van Antwerpen doet zijn opmerkelijke uitspraak in het tijdschrift Samenleving en politiek.

Voorlopig is de minimumleeftijd om te huwen vastgelegd op 18 jaar. Die wil Janssens dus optrekken. "Ik ga me niet vastpinnen op de precieze leeftijd, maar we moeten om twee redenen durven nadenken over een huwelijksleeftijd", zegt Janssens. "Je verhoogt de kansen dat er getrouwd wordt met iemand die de taal, de gebruiken, waarden en normen kent. En je neemt er ook de familiale druk mee weg die jongeren ervaren", aldus Janssens.

'Script' van de familie

"We moeten daar niet flauw over doen. De druk om te trouwen met iemand uit het 'land van herkomst' is reëel. Ofwel omdat dat ingeschreven staat in het 'script' van de familie en omdat de familie dat gewoon 'beter' vindt. Ofwel omdat zo'n huwelijk allerlei economische voordelen oplevert voor de familie."

Volgens Janssens is het integratieproces vandaag een oneindig verhaal. Dat komt omdat de federale regering te laks zou omspringen met gezinshereniging en met huwelijken met partners uit de "landen van herkomst". Het akkoord over asiel en migratie van de regering-Van Rompuy - dat gezinshereniging en schijnhuwelijken nochtans strenger aanpakt - verandert daar niets aan, zegt Janssens. (belga/jv)
21/10/09 07u24

«Artikel 5 Artikel 7»

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License