Artikel 7

BELGA/SAM, 04/11/2009, Rechter noemt misdrijven allochtone jongeren "voer voor extremisme"
opgeroepen op 13/12/2009, Het Laatste Nieuws
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1025238/2009/11/04/Rechter-noemt-misdrijven-allochtone-jongeren-voer-voor-extremisme.dhtml

Rechter noemt misdrijven allochtone jongeren "voer voor extremisme"

De strafrechter van Tongeren heeft scherp uitgehaald in een zaak waarin elf twintigers, hoofdzakelijk Genkenaars van allochtone afkomst, terechtstonden voor tal van misdrijven. Volgens de rechter waren hun daden "voer voor extremisme".

Misdrijven

De elf jongeren stonden in zes dossiers terecht voor diefstallen met braak, gewelddiefstallen, diefstallen van auto's, joyriding, opzettelijke brandstichting en verboden wapendracht. De feiten speelden zich af in het Genkse in de loop van 2007 en 2008.

De delinquenten kregen celstraffen van twee maanden tot twee jaar en elf maanden. Die zwaarste straf was weggelegd voor een 21-jarige Genkenaar. Een 23-jarige medekompaan die verstek liet gaan, kreeg een gevangenisstraf van vijftien maanden. De rechter beval tevens zijn onmiddellijke aanhouding.

Multiculturele samenleving

In het twintig pagina's tellende vonnis haalde de rechter fel uit naar de allochtone delinquenten. "Zij dienen te beseffen dat ze er door hun levenswijze mede oorzaak van zijn dat bepaalde groepen mogelijk onterecht, maar zeer begrijpelijk ervan overtuigd zijn dat de multiculturele samenleving geen aanwinst of verrijking betekent. Door hun daden betekenen zij voer voor extremisten", luidde het.

In de zes dossiers stelden zich maar twee gedupeerden burgerlijke partij. Volgens de rechter was dat lage aantal te wijten aan het besef van de gedupeerden dat ze maar een uiterst geringe kans hadden om ooit vergoed te worden, gezien de precaire financiële toestand van de daders. Die waren doorgaans werkloos, genoten OCMW-steun of leefden van een leefloon. (belga/sam)
04/11/09 16u26

«Artikel 6 Artikel 8»

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License